Jak wybierać drewno do piecyka? - kaloryczność to jak dużo będzie ciepła dawało takie drewno. Tutaj znaczenie ma między innymi twardość i wysuszenie - jak dużo dymu będzie tworzyło się w czasie spalania.

Jakie drewno do pieca? W najlepszej kategorii znajdują się stale twarde gatunki drewna, które mają największą kaloryczność. Tutaj sprawdzają się najlepiej gatunki, które są liściaste, ponieważ takie są polecane przez twórców piecyków. W trakcie ich palenia jest mały płomień i tym samym będą się spalać wolniej ale oddawać będą więcej ciepła. Paląc drewnem iglastym musimy się liczyć z tym, że będzie tam dużo żywicy i dlatego palenisko i komin będą się zanieczyszczać. Na jakość opału wpływa również ilość kory. Kolejnym czynnikiem, który ma znaczenie będzie to jak drewno jest wysuszone. Zakłada się, że nie powinno być więcej niż 15-20% wilgotności, jeśli chcemy mieć dobrą jakość opału.

Dlatego warto go kupować kilkanaście miesięcy wcześniej i to zimą, gdy będzie najmniej wody w drzewie. Jeśli chodzi o finanse to jest duże zróżnicowane co do cen opału. Znajdziemy bowiem zarówno małokaloryczne drzewa za około 140 złotych za metr przestrzenny jak i bardziej wydajne, które kosztować będą już około 250 zł za mp. Liściaste drewno zawsze jest droższe od iglastego, ale będzie także charakteryzowało się lepszą wydajnością. Drugie kryterium, które musi nas zainteresować to praktyczne i estetyczne właściwości. Jeśli używa się gatunków, które mają mało substancji smolących to będziemy dbać o swoje palenisko oraz komin. Dlatego sprawdzają się takie drzewa jak jawor, dąb czy buk. Właściciele piecyków chętnie używają grab ponieważ ma mało kory a to także istotny czynnik, który będzie miał wpływ na jakość drewna opałowego.